Hazai hírek Oktatás

Mikor lesz modern iskolánk?

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter tájékoztatója az iskolarendszer modernizálásáról. Hétfőtől (november 16.) kis csoportokban tanulhatnak az alap- és középiskolákban azok a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, akik nem tudnak távúton bekapcsolódni az oktatási folyamatba.  A tanítás megvalósulhat kis csoportokban, ha ezt az iskola működési körülményei lehetővé teszik, és az iskola fenntartója is emellett dönt.

„Kis csoporton egy legfeljebb öt tanulóból és egy pedagógusból álló csoportot kell érteni”

– derül ki az oktatásügyi miniszter közleményéből. Az érintett tanulók azért térhetnek vissza az iskolákba, mert sokszor nincsenek nekik biztosítva azok a körülmények, amelyek a távúton való képzést lehetővé tennék.

Három speciális iskolát kísérletképpen a jövő évben helyileg egyesítenek a klasszikus iskolákkal, de jogilag önállóak maradnak. Az egyetemeken egyszerűsítik a külföldi vendégtanárok, docensek, professzorok alkalmazását. A koronavírusos iskolahelyzetre, és a gyors intézkedésekre való tekintettel az iskolarendszerben dolgozó több mint 70 ezer alkalmazott számára 11 millió eurós prémiumcsomagot fizetnek ki az év végéig.
(frissítjük)

 

B. Gröhling: Dosť bolo písania stostranových dokumentov, pracujeme na modernom školstve