Hazai hírek

Kezdődhet a 12–15 éves gyerekek oltása Szlovákiában

gyerekek oltása
MTI-felvétel

Az egészségügyi minisztérium azon dolgozik, hogy megkezdődjön a 12–15 év közötti gyerekek oltása a Pfizer-vakcinával. Ezt Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője jelentette ki, és immár az utolsó akadály is elhárult ez elől, ugyanis az Európai Bizottság is jóváhagyta a vakcina alkalmazását ebben a korosztályban is. Előtte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már áldását adta az oltás megkezdésére, innentől már minden a szlovákiai intézményeken múlik.

Az egészségügyi minisztérium azt közölte, már dolgozik a szabályozáson, jó esetben egy-két hét kérdése lehet a regisztrálás és az oltás megkezdése.

A gyerekek oltásának megkezdése Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint néhány hét kérdése. A korona.gov.sk oldalon a regisztrálásnál megjelenik egy ablak a 12-15 éves korosztály számára is, már csak a jelentkezési rendszer tesztelése van hátra.

Lengvarský arról is beszélt, hogy fontolgatják az oltás engedélyezését 8 éves kortól, ezt a gyerekorvosok végeznék.

A gyerekek oltásának külföldi tesztelései során a tapasztalt természetes mellékhatások hasonlóak voltak a 16 éves, vagy annál idősebbekéhez. Ilyen természetes reakció lehet az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, fáradtság, kisebb fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék. A vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.
Először néhány hete az Egyesült Államokban kezdték oltani Pfizerrel ezt a korosztályt. Románia már május 29-én megkezdte a 12-15 éves gyerekek koronavírus elleni oltását, még mielőtt Brüsszel hivatalosan engedélyezte volna. Ugyanígy döntött aznap Horvátország, majd hétfőn Szlovénia is.