Biológia Tanuljunk

A csontok

Az összes gerinces állattal azonos tulajdonságunk, hogy testünket belső váz, a csontváz szilárdítja. A csontváz nemcsak tartja testünket, hanem védelmet nyújt belső szerveinknek, sőt a csontok a vérképzésben is szerepet játszanak. A belső váz nélkül meg sem tudnánk mozdulni, mert a vázon való szilárd eredési és tapadási helyek nélkül az izmok össze­húzódása nem eredményezné a testrészeink elmozdulását. Nem véletlen, hogy az 1. ábrán az izomzat és a csontváz együtt látható. Az izmok inakkal kapcsolódnak a csontokhoz.

Életünk során a belső váz állandóan átépül. A csontváz gyermekkorban növekedik, fejlődik a leggyorsabban, tömege fiatal felnőttkorban a legnagyobb. Öregkorban a csontok tömege lassan fogyni kezd. A csontvesztés mozgással, aktív életmóddal csökkenthető.

A csontvázat három nagy részre tagoljuk: a fejvázra, a törzsvázra és a végtagvázra.

A csontok felépítése

csont
A tömör és a szivacsos csontállomány.
A csontok szerkezetük miatt aránylag könnyűek, ugyanakkor nagy teherbírásúak. Kívülről egy erős kötőszövetes hártya, a csonthártya burkolja be, védi, táplálja a csontokat, amely erekben, idegekben igen gazdag. A csonthártyából erek lépnek be a csont belsejébe, viszik a sejtekhez a tápanyagokat és az oxigént, és elszállítják tőlük az anyagcsere végtermékeit. A csonthártya a csontok vastagodásában és a sérülések utáni helyreállításban, a regenerá­cióban is fontos szerepet játszik. Belső rétegében csontépítő sejtek vannak. A csonthártya csak ott nem burkolja a csontokat, ahol azok egy másik csonthoz kapcsolódnak.

A csonthártya alatt a csontok külső rétegét a tömör csontállomány alkotja, belül pedig a szivacsos állomány található (2. ábra). A tömör csontállomány nagy teherbírású, csontegységei úgy rendeződnek egymás mellé, mint az oszlopok. A szivacsos állomány csontlemezekből áll. A lemezek közeit vérképző szerv, a vörös csontvelő tölti ki. Ez a felépítés a lapos és a szabálytalan csontokra teljes mértékben jellemző. A végtagok hosszú, csöves csontjainak szerkezete abban tér el, hogy a csont középső, hosszú részén, a belsejében nem található szivacsos állomány.

A megvastagodott tömör csontállomány velőüreget zár körül, belsejét a sárga csontvelő tölti ki. Ez sok zsírszövetet tartalmaz, tápanyagraktárként funkcionál. Vörös csontvelő csak a csöves csontok két végében van.

Forrás: