Hazai hírek Versenyek

FelviDiákok a Tájra fel! versenyen

FelviDiákok virtuális kirándulása
FelviDiákok virtuális kirándulása

A Tájra fel! vetélkedő elsődleges célja, hogy a diákok osztálykirándulások, csoportos túrák alkalmával megismerjék és dokumentálják a célterület (Győr-Moson-Sopron megye és a Felvidék tájegységei) művészettörténeti, irodalmi, turisztikai, népművészeti, természeti értékeit, az aktív turizmus lehetőségeit, valamint jellegzetes gasztronómiáját. idén a járvány miatt a kirándulásokból nem lett semmi. Az online versenyanyagot a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolából a FelviDiákok, vagyis Néveri Brigitta, Németh Boglárka, Habardík Enikő, Seres Karolina, Hájik Vivien és Nagy Barbara „Üzletkötés és vállalkozás – idegenforgalom III.D” szakos diákok készítették el.

Kondé Nagy Mónika tanárnő
Kondé Nagy Mónika tanárnő

Az „Üzletkötés és vállalkozás – idegenforgalom” szakon nem csupán ez az egyetlen esemény, amibe a diákok be tudnak kapcsolódni. A gyakorlócégek versenye hasonló jellegű kihívásnak bizonyul, amelynek idei vágsellyei verseny fordulóján a mostani negyedikesek, egyedüli magyar iskolaként 1. helyezést érték el a legjobb céges logóterv kategóriában. Megmérettetik az idegenforgalom szakosok tudása a Nyitott napok szervezésében, a szakmai gyakorlatok során, egyéb idegenvezetési és más szervezési területeken is. Célunk, hogy minél felkészültebb, realitások talaján álló és a valós életben is helyét megálló diákot bocsássunk útjára – amelyhez nem csak a tanár ereje, de a diák kommunikatív és szívbéli jelenléte is fontos – nyilatkozta Kondé Nagy Mónika tanárnő.

A Tájra fel! nem egy otthonülős, magolós verseny. Hogyan fogadják a diákok az ilyen kihívásokat?

Idén bizony sajnos otthonülős, virtuális verzióban zajlott ez a verseny. Pedig a lényege az, hogy minél több helyre eljussanak a diákok, hogy jobban és mélyebben megismerjék azt a régiót, ahol élnek. Sokrétű, több tudományterületet érintő felkészülést igényel a munka. Meg kell vizsgálni az érintett terület állat- és növényvilágát, ismerni kell a geomorfológiai adottságait, az itt élő emberek hagyományait és a kiemelkedő idegenforgalmi látványosságokat. Ez a komplexitás először soknak tűnhet, ezért nem volt könnyű ebben az éven sem ütőképes csapatot verbuválni. Sokszor azt gondolják a fiatalok, hogy lehetetlen ennyi mindenre egyszerre összpontosítani. Másrészt, örültek, hogy végre a tanítási órákon kívül másra is készülhetnek, és a szoba fogságában legalább egy kicsit, még ha virtuálisan is, de kimerészkedhettek otthonaikból.

A tanároknak is többet kell mozogniuk egy vidéket bebarangoló értékgyűjtő akció során. Kaland vagy megterhelés ezekkel az értékkereső csoportokkal együtt dolgozni?

Egyáltalán nem jelent megterhelést, sőt! A tanár nem csaupán kíséri a fiatalokat, hanem sok esetben ő maga is találkozik újdonságokkal, látványosságokkan, vagy éppen feleleveníti, hogyan kell rétest nyújtani. Másrészt a fiataloktól is tanul, hiszen ők pl. a digitális technológiában jártasabbak, és jó az ő véleményüket is meghallgatni, ami esetleg egy új gondolatot indíthat be a tanár fejében.

Gúta
„Az okostelefon használatának előnyei az oktatásban” lehetne a címe ennek a képnek…

Milyen témát választott az Iskola és miért éppen azt?

A témát a diákok választották. A feladat egy virtuális kirándulás útvonalának és látnivalóinak feldolgozása volt power pointos prezentációban. A diákok a tanár segítségével választották ki, hogy mely településekre látogatnak el az internet segítségével.

Kik voltak a felkészítők és a versenyzők?

Jómagam idegenforgalom szakos pedagógus vagyok, kézenfekvő volt, hogy én készítsem fel őket a Tájra fel! versenyre, míg a versenyzők, összesen hatan, az iskola harmadikos idegenforgalmi szakos diáklányai voltak.

Jelent-e az iskolának, illetve a résztvevő tanároknak plusz kreditet a pluszmunka?

Tudtommal a külföldi versenyek nem járnak plusz kredittel senki számára.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/12/felvidiakok-virtualis-kirandulasa_small.pdf”]