Hazai hírek

Így nyitottak ki egy maroknyi iskolát az országban

(Pixabay)

Mától folytatódhat a tanítás az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban, ha a fenntartó megszervezi a diákok és szüleik, valamint az alkalmazottak letesztelését.
Az akciót maga Igor Matovič kormányfő kezdeményezte, úgy tűnik, leginkább azért, hogy így bizonyítsa Gröhling oktatási miniszter alkalmatlanságát, és azt, hogy ki lehet nyitni az iskolákat (legalábbis egy maroknyit).

Erről itt olvashat: AMELYIK ISKOLA KI AKAR NYITNI, JELENTKEZHET MATOVIČNÁL

A kormányfő két lánya egy nagyszombati nyolc évfolyamos, két tannyelvű iskolába jár, ott is megszervezték a tesztelést. Egyelőre csak félsikerről lehet beszélni. A TASR hírügynökség beszámolója szerint a 269 diák „körülbelül fele” ment el tesztre, ők ma reggel visszaülhettek az iskolapadba. Többségük a felső tagozatos korosztályba tartozik, a gimnazista korúak java ignorálta az iskolanyitást.
Így viszont még nehezebb dolga van a tanári karnak, mert „kétfelé” kell oktatni: az otthon maradók számára biztosítani kell a távoktatást. Mindenesetre az iskola menedzsere közölte, hogy továbbra is működtetik a tesztelőpontot, és a hétfői nap folyamán még 40-en jelentkeztek tesztre (az egyik szülőt is le kell tesztelni, hogy iskolába mehessen a gyerek).

„A nyitást a város segítsége és anyagi támogatása nélkül nem lehetett volna megoldani. Be kell vallanom azt is, hogy nem minden pedagógusunk értett egyet azzal, hogy kinyissuk a felső tagozatot. Most meg kell oldani, hogy ki tanítsa az otthon maradt diákokat”

– ezt már egy nagyszombati alapiskola igazgatója nyilatkozta a hírügynökségnek, ahova a 370 felső tagozatos tanulóból 237 tért vissza. Az otthon maradó diákokat évfolyamonként összevonták, és most egyetlen tanár foglalkozik velük a távoktatásban.

Faluhelyen könnyebb

Viszont az 1500 lakosú Verbócon (Miavai járás) szinte az összes felső tagozatost letesztelték, és mától az alapiskola minden osztályában folytatódhatott a rendes tanítás. A 69 felső tagozatosból 66 ment el tesztre (minden eredmény negatív lett). A faluban csupán 118 tesztet kellett elvégezni a nyitáshoz (ez úgy lehetséges, hogy a felső tagozatosok között több testvérpár van, és elég az egyik szülőnek tesztet csináltatni).
A három otthon maradó diáknak nem tudják biztosítani a távoktatást, nekik elküldik a leckét. És persze megkérdezhetik az iskolába járó osztálytársaktól, mit kell megtanulni.

„Az azért mindenképpen kikívánkozik belőlem, hogy a hétfői nyitással kapcsolatos összes fontos információt pénteken este árulták el. Így az iskolát sem lehet igazgatni, nemhogy az országot”

– jelentette ki a falu polgármestere, Dušan Eliáš.

Hogy pontosan hány iskola jelentkezett a kormányfő tesztelési felhívására és mennyi nyitott ki, azt eddig nem közölte a kormányhivatal. A korábbi nyilatkozatok alapján országosan 10-12 iskoláról lehet szó, de az adat természetesen változhatott.

Mindenesetre nem árt mindenhol felkészülni ilyen tesztelésre, mert a pillanatnyi helyzet szerint januárban így zajlik majd az iskolák kinyitása. (l)