Egyéb kategória Kitekintő

Kiderült, miért veszélytelenebb a gyerekekre a koronavírus

gyerekImmunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota az, ami megvédi a gyerekeket a Covid-19 súlyos lefolyásától – állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

 

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és a MCRI professzora emlékeztetett arra, hogy a légzőszervi vírusokkal éles ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19 és a halálozás a gyermekek körben. „Legtöbbjüknek nincsenek vagy csak enyhe tünetei vannak, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos Covid-19 kockázata a gyerekeknél” – magyarázta.
A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és ez kapcsolatban van a Covid-19 súlyos lefolyásával.
„Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket a sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja” – hangsúlyozta.

A gyerekeknél ezek a sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre.

Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek idős korban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával.
A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina –, amelyek erősítheti az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.
Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között.
A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a „megtanított” immunitást, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a „vele született immunmemóriához”.
Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid-19 legyőzésében – magyarázta. Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta – a mikroorganizmusok összessége – is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak, különösen az orrban, és éppen ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.
Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid-19 súlyosságában. Sok országban az 1-3 éves kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint. (MTI)