Hazai hírek

Tanácstalanok a városok, sok helyen nem lesz iskolanyitás (frissítve)

Tanácstalanok
Tanácstalanok az önkormányzatok

Az önkormányzatok tanácstalanok, szerintük nem létezik egyértelmű, világos útmutatás, és minden felelősség az ő nyakukba szakad.

A súlyos járványhelyzet miatt nem minden városban fogják kinyitni az iskolákat a jövő héten – tájékoztatott a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS).

A szövetség felhívta a figyelmet, hogy a városok vezetése tanácstalan a nyitást illetően, és egységes utasításokat kérnek. Főleg a tesztelőpontokkal van gond, hiszen a tervezett nyitás miatt roham várható. A szövetség felszólította Marek Krajčí egészségügyi minisztert, hogy sürgősen, legkésőbb péntek estig biztosítsa be a magánkézben levő tesztelőpontok megnyitásának lehetőségét és írjon ki új felhívást a tesztelőpontok létrehozására, amelyek főleg a kisebb városok helyzetén segítenének. Különben a városok nem tudják megoldani a tesztelést, az önkormányzati alkalmazottak, az egészségügyi nővérek és az orvosok pedig már a végsőkig kimerültek.

Az unió közleménye felszólította az országos tisztifőorvost, a kormányt és a regionális egészségügyi hivatalokat, hogy összehangoltan intézkedjenek és kommunikáljanak.  A felszólítás már csak azért is indokolt, mert két-három napja mindenki az iskolanyitásról beszél, viszont a kormányfő ma kijelentette, hogy ő nem helyesli, de nem szól bele (!), és két koalíciós partnerére hárította a felelősséget.

A városok uniója emellett a törvényi szabályozás tisztázására szólított fel, hogy továbbra is járjon a járványügyi gyermekápolási díj (pandemická OČR) a szülőnek, ha az önkormányzat úgy dönt, hogy nem nyitja ki az iskolát.

„A polgármestereknek csak egyetlen lehetőségük van ebben a kaotikus helyzetben. Hogy a saját kezükbe vegyék a döntést, hogy mindenért ők vállalják a felelősséget, ez pedig tisztességtelen velük szemben. A kormány nem hagyhatja bizonytalanságban az önkormányzatokat ilyen rendkívüli helyzetben” – közölte Richard Rybníček, a városok uniójának elnöke.

Azt is elmondta, a városok tanácstalanok és kétségbeesettek a kormány hozzáállása láttán, és nincs egyszerű, világos szabályozás, hogy hogyan kell eljárniuk. A szövetség szerint a helyzet egyszerre koordinálatlan, kaotikus és frusztráló. „A járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet rendkívül súlyos, ezért elfogadhatatlan, hogy az önkormányzatoknak kelljen ilyen stresszes helyzetben, a kormány nyomásgyakorlása közepette felelős döntéseket hozniuk” – tette közzé a városok uniója. (l)

Update: