Hazai hírek Közösség

Egészségnapot tartottak Gútán

Az Egészségnap egy jelentős hagyománnyal rendelkező rendezvény a gútai Magyar Tannyelvű Magán szakközépiskolában, mivel 12 évvel ezelőtt rendezték meg azt először az iskola életében. A 2020-2021-es tanévben sikerült az Egészségnapot egy pályázattal is összekapcsolni, így az „Egészségnap a szakközépiskolában” című rendezvény a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Kisprojekt Alap program keretén belül.

A projektgazda az OÁZA Polgári társulás (Kamocsa) volt, melynek elnöke Lukács Tibor, a már jól is mert Gasztrofesztivál főszervezője. A határon túli magyarországi projekt partner egy szigetközi település, Halászi Község Önkormányzata lett. A szlovákiai projekt partner pedig a rendezvény társszervezője is, a Szokol Dezső iskolatulajdonos alapította gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, melyet Hajtman Béla iskolaigazgató vezet.

EgészségnapotA pályázat

A pályázat célja, egy olyan határ menti együttműködés kialakítása és bővítése volt, amely közös rendezvények segítségével bemutatja a határ menti lakosság, valamint az ide látogató turisták számára a Vág mente és a Szigetköz gasztronómiai hagyományait, természeti és kulturális értékeit. Ezzel hozzájárulunk a gasztroturizmus építéséhez, a régió intézményeinek együttműködéséhez és tapasztalatcseréjéhez elsősorban gasztronómiai és kulturális területen.

Gasztroturizmus

Fontosnak tartjuk, hogy a régió hagyományos gasztronómiai eljárásait és ízvilágát megismertessük a rendezvényeink által, ötvözve az új, fenntartható gasztroturizmust támogató eljárási módokkal és ízvilággal. Ennek tudatában szerveztük meg az „Egészségnap a szakközépiskolában” című rendezvényünket is. Fő szempont volt az egészséges életmódra való nevelés a fiatalok körében és a környezettudatos viselkedés a konyhában. A vendéglátós, valamint az üzletkötés és vállalkozás-idegenforgalom szakos diákjaink közül 15-en dolgoztak a konyhában.

Hodossy Katalin, táplálkozási tanácsadó, a növényi életmód szakértője által vezetett csapat reform, növényi alapú ételeket készítettek, míg Kubik Marcel, a Chateau Amade séfje által vezetett főzőcsapat a hagyományos ízek kedvelői számára készített ételeket. Mindkét csapatnál fontos szempont volt, hogy az ételeket helyben, a régiónkban fellelhető gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből és húsokból készítsék el. A főkóstolót Németh Krisztina mesternő segítségével egy ünnepélyes állófogadás köré szervezték, melynek részesei voltak a pályázati partnerek, az iskola pedagógusai és a régióból érkező vendégek. A lakoma mellett kóstolhattunk az ímelyi Varázslatos gyógynövények termékeiből, a gadóci Bott pékség kovászolt kenyeréből és a gútai Bebi ízei növényi és gluténmentes pástétomajaiból készült falatkákból.

Az egészségnap

Az egészségnapon 12 előadó gondoskodott a fiatalok mentális és fizikai testi egészségéről különböző előadások és foglalkozások keretében, akiket Kulik Zsuzsanna pedagógus koordinált. Szegi Aranka, a KompAkt Szlovákia szervezet vezetője a ZeroWaste életszemlélet jegyében otthonainkban és az iskolában is használható praktikus eszközök bemutatásával hívta fel a diákok figyelmét a környezetük megvédése érdekében.

A magyar kultúrában nagy szerepet játszik az étkezés! A magyar ember mindig keresi a finomat, a hagyományosat, de ugyanakkor egyre inkább teret ad valami újnak, valami különlegesnek is a tányérján. A régióban nagyon sok olyan rendezvényt szerveznek, melynek alapját a gasztronómia adja. Ezek a rendezvények lakosság olyan találkozási pontjai, ahol a finom ételek által megismerhetik a települések sajátos ízvilágát, recepteket és tapasztalatot cserélhetnek. Azt gondolom, hogy ezeket a rendezvényeket nemzeti, de nemzetközi szinten is érdemes támogatni, mert a gasztronómia nagyon szoros kapocsként van jelen az egyes kultúrák, nemzetek, etnikumok között.

Küldetésünk viszont nem ért véget az egészségnappal. A pályázati partnerek tovább dolgoznak, és közös rendezvényeikkel népszerűsítik céljaikat és a teljesíteni kívánt feladataikat. A következő állomás a Régiók ízei konferencia és a 6. éve megrendezésre kerülő Régiók ízei fesztivál lesz Kamocsán, valamint, egy hagyományőrző rendezvényt is tartanak a Szigetközben, Halászi községben. Bízunk benne, hogy a jelenlegi, igencsak dinamikusan változó élethelyzetünkben minden tervünk valóra válik!

Készítette: Kondé Nagy Mónika (#GASTROCOOP • Határmenti együttműködés a gasztroturizmus építéséért projekt projektmenedzsere)