Könyvajánló Szabadidő

Alábecsültük a klímaváltozás extrém hatásait

Greta Thunberg Ég a házunk című könyve arról szól, hogy ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz. Néhányan azt mondják, igenis ég, azonnal tennünk kell valamit. A füst egyre fojtogatóbb, a meleg elviselhetetlen: ki tudja, kijutunk-e élve? És akkor felpattan az asztaltól valaki: „tűz van!”. Egyesek szerint ez botrány, hiszen még hátra van a desszert és a szivar, és nincs az az isten, hogy ők erről lemondjanak. A többiek hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. …

„Ébresztő, kormányok! Alábecsültük a klímaváltozás extrém hatásait!”

Bár a tudósok régóta figyelmeztettek arra, hogy a klímaváltozás ilyen szélsőséges időjárással járhat, most sokakat mégis meglepett, hogy ez ilyen gyorsan történik – a globális légkör 1,2 Celsius-fokkal melegebb, mint az ipar előtti átlag.
Ebben az évben súlyos időjárási katasztrófák okoztak gondot: a világ egyik felén extrém hőhullámok, a másikon pusztító áradások. Gondoljunk csak a csehországi tornádókra, a németországi heves esőzések okozta árvízre, a Londont elöntő villámárvízre, az amerikai és az orosz erdőtüzekre – és ez a tragikus lista csak folyamatosan bővül.” (Varga Péter, Népszava)

Ugye neked is (m)eleged van?

Olvasd el és utána jöjjön Greta Thunberg Ég a házunk című könyve.

Greta Thunberg

… Egyesek szerint ez a figyelemfelkeltés botrányos, sokak hőbörögnek: miért pont ő beszél, hiszen az iskolában a helye, nem szaktekintélye a témának, és különben is, biztosan áll valaki a háta mögött. Néhányan viszont azért elkezdik kiabálni: „tűz van, ég a házunk!”.

Az emberiség önképe szerint az első két csoportba tartoznak a „normálisak”, a harmadikba a „szélsőségesek”. Törvényszerű hát, hogy egy „nem normális” kislány legyen a globális környezetvédelmi küzdelem vezéralakja.

A Thunberg-Ernman család életrajzából kiderül, hogyan nőtt fel az aspergeres Greta, milyen hatalmas áldozatokat kellett vállalnia szüleinek, valamint hogyan alakult az életük és a klímavédelem ügye az elmúlt években. Reméljük, hogy – részben e könyv olvastán is – egyre többen kiáltanak majd tüzet, mielőtt még túl késő lenne.

Greta Thunberg

Greta Thunberg könyve itt: https://bit.ly/3ib9mbJ