Hazai hírek

Zárás holnap! A járványügyi szakértők csak az alsó tagozatot hagynák nyitva

járványügyi szakértők
(MTI-felvétel)

Miközben a kormány a tervezett lezárás részleteiről tárgyal, a járványügyi szakértők tanácsa közzétette javaslatait. Azok szerint csak az alapiskola alsó tagozata maradna nyitva a háromhetes lockdown alatt, a többi osztályt bezárnák. Az óvodák szintén működnének.
A felső tagozatosok és a középiskolások már holnap, november 25-én se mennének iskolába, egyelőre december 3-ig lennének távoktatásban. Szünetelne minden szakköri tevékenység is.

A korlátozások mindenkire egyformán vonatkoznának, egyelőre nem kapnának kivételeket a beoltottak, csak a fokozatos enyhítések során, ha javul a járványhelyzet.

Ezek a szakértők javaslatai, a kormány még nem döntött, hogy mit fogad el közülük.

A Pravda híre szerint javasolják továbbá a lakosok mozgásának korlátozását, különösen a munkahelyre való utazás OTP üzemmódban történő korlátozását azon munkavállalók számára, akik nem tudnak otthonról dolgozni. Az oltatlan és a COVID-19-en nem átesett dolgozókat legalább hetente kétszer tesztelni kéne, mondják a szakértők. A lakosság mozgását szintén a létfontosságú létesítményekhez és szolgáltatásokhoz való utazásra kell korlátozni.

Az általános iskolák felső tagozatos, a középiskolák és a főiskolák tanulói számára a november 25. és december 3. közötti időszakban korlátozni kell a tanítást. A gyermekek számára minden tanórán kívüli tevékenységet is törölnének.

Amint a helyzet javul, a szakértők szerint az intézkedéseket enyhíteni kell, különösen a beoltott polgárok és a COVID-19 betegséget már leküzdöttek esetében.

Rámutattak, hogy a kórházak összeomlanak, és nem csak a COVID-19-ben, hanem más betegségekben szenvedő betegek egészségügyi ellátására is képtelenek lesznek.

„A helyzet hatékony intézkedések meghozatalát és végrehajtását teszi szükségessé az egészségügyi ellátás jelenlegi helyzetének javítása érdekében” – mondták.

UPDATE:

Veronika Remišová, a Za Ľudí vezetője proaktívan közölte, hogy az új intézkedések ellen szavazott. Ezek még nem ismertek.
„Mivel az elfogadott intézkedések egyáltalán nem ösztönzik az embereket arra, hogy beoltassák magukat, a kormányban az ilyen intézkedések ellen szavaztam” – írta.

Az egész ország területén kijárási korlátozás lép életbe november 25-től december 9-ig.

Lakóhelyüket a Covid-pass, vagy negatív teszt felmutatásának kötelezettsége nélkül az alábbiak miatt hagyhatják el a polgárok:

  • kéthetes lezárás 2021. november 25-től kezdődően
  • munkába járás hétfőtől csak OTP rezsimben. A teszt lehet önteszt is …
  • a kormány elfogadta a kijárási tilalom elrendelését lehetővé tevő veszélyhelyzetet.
  • a kijárási tilalom alól számos mentesség lesz érvényben, például a vásárlás, a munka és a természetjárás tekintetében.
  • az iskolákat nem zárják be mindenhol, ez a regionális egészségügyi tisztviselők belátására lesz bízva.
  • az alapvető szolgáltatások nyitva maradhatnak – ezek közé tartoznak például az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, gyógyszertárak, cipőboltok és kertészeti kellékek.

Az iskolákat nem zárják be mindenhol, ez a regionális egészségügyi tisztviselők belátására lesz bízva, a tesztelés kötelező lesz. Az iskolákban holnaptól kötelező lesz az arcmaszk viselése.

Az SaS vétója mentette meg az iskolákat a bezárástól