Konferencia

A média hatása a gyermekekre és fiatalokra

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 27-28-án tizenegyedik alkalommal rendezte meg „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját. A két nap alatt 30 szakember tartott előadást, emellett két kerekasztal-beszélgetésre és két workshopra is sor került. A konferenciát online lehetett követni a Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program honlapján és Facebook-oldalain. Az előadások október közepétől lettek elérhetőek a Gyermekmentő Szolgálat YouTube-oldalán.

A rendezvény leghangsúlyosabb pontja a közösségi média, az adatvédelem, az influenszerek és azok hatása volt. Klausz Melinda a kozossegi-media.com ügyvezetője, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója az influenszerek manipulációs technikáiról tartott előadást – egyebek mellett arról, hogy miként lehet felismerni az ebben rejlő csapdákat, és hogyan lehet ellenük hatékonyan védekezni megbízóként, illetve felhasználóként.

Guld Ádám, a PTE-BTK Társadalom- és Médiatudományi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa előadásában elhangzott, hogy A FIATALOK MANAPSÁG NAGYON KORÁN TALÁLKOZNAK PORNOGRÁF TARTALOMMAL, már 9-11 éves korban is, 13 évesen pedig már igen sokan maguk is rákeresnek. A test bemutatásának társadalmi és kulturális szabályrendszere is átalakult, ami a közösségi média és az online véleményvezérek népszerűségének felfutásával párhuzamosan vezetett a pornó-influenszerek megjelenéséhez, akik folyamatos interakciókban vannak, akár személyesen is megkereshetők és a BARÁT ÉLMÉNYÉT ADJÁK A FOGYASZTÓKNAK.