Könyvajánló

Minden, amit tudnod kell az álhírekről és összeesküvés-elméletekről

Minden, amit tudnod kell az álhírekről és összeesküvés-elméletekrőlHogyan ismerjük fel az álhíreket? Minden, amit tudnod kell az álhírekről és összeesküvés-elméletekről.
Hogyan különböztessük meg a tényeket az ostobaságoktól?

Íme, egy ismeretterjesztő könyv tényekről és tudományos gondolkodásról, védőbeszéd a józan és világos gondolkodás mellett, óda a tudományhoz és a haladáshoz.

2010-ben egy csodapolip megjósolta a focimeccsek eredményét, és a NASA titokban állatkísérleteket folytatott a Marson. Vagy nem? Vajon miért hiszik el az emberek olyan könnyen és készségesen a butaságokat? Annemarie Bon Fake! című könyvből mindenre fény derül.
Az álhíreket nem mindig könnyű felismerni, hiszen megsokszorozódott a ránk ömlő információk mennyisége. Nap mint nap olvashatunk, hallhatunk rémes és borzongató híreket, hihetetlen tényeket, elképesztő felfedezéseket. Nagyon nehéz eldönteni, hogy minek és kinek higgyünk – hiszen mindenhez nem érthet az ember! De elsajátíthatunk olyan gondolkodási formákat, amelyek segítenek megállapítani, hogy mi a hír és álhír, a tudomány és az áltudomány, a babona és a valódi összefüggés.
A gazdagon illusztrált ismeretterjesztő könyv rengeteg nyelvi és képi humorral, sok-sok példával és vicces kvízkérdésekkel járja körbe ezt a komoly témát, és bemutatja a tudományos gondolkodás alapjait gyerekeknek (és felnőtteknek). Szól a fake news-ról, az összeesküvés-elméletekről, az érvelési hibákról és a sarlatánságról – mert tények igenis léteznek.
Sok érdekes és izgalmas példán keresztül derül ki, hogyan láthatjuk meg a különbséget a valódi érvek és a badarságok, a tények és a vélemények között. Választ kapunk arra, hogyan sajátítsuk el a kritikus gondolkodást, és alakítsunk ki stratégiát arra, hogy megkülönböztethessük a tényeket az ostobaságoktól, hiszen sokszor épp a saját agyunk csap be bennünket. Az is kiderül, miért fogékony az ember a babonára és a mágikus gondolkodásra. A könyv alkalmas lehet további beszélgetések, viták elindítására, ezért akár iskolai tanórákon is kiválóan használható.
A kétgyermekes holland Annemarie Bon biokémiai elemzőből lett előbb szabadúszó újságíró, majd főállású gyerekkönyvíró.
A könyvet 10 éven felülieknek ajánlják,  ITT  lehet beleolvasni.