Hazai hírek

A szabadban is FFP2 maszkot kell viselni

Szerdától nemcsak zárt térben, hanem a szabadban is kötelező lesz az FFP2 reszpirátor viselése, ha nem lehetséges betartani a járókelők közötti kétméteres távolságot. Kötelező lesz a reszpirátor viselése a tömegrendezvényeken is – függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a kétméteres távolságot!

➡ A reszpirátor viselésének kötelezettsége szerdától nemcsak beltérben, hanem kültéren is érvényes:
– ha a szabadban tartózkodik, és kevesebb mint 2 méterre van idegenektől
ha tömegrendezvényen vesz részt, még akkor is, ha több mint 2 méterre van idegenektől.

➡ Január 19-től új OP+ rendszert vezetnek be, amely a kiválasztott létesítményekbe (pl. fitnesz-, wellness-, víziparkok, gyógyfürdők és gyógyfürdők orvosi javallat nélkül, valamint rövid távú szálláshely-szolgáltatások – szálloda, turista és hasonlók) való belépés feltétele.

➡ A magas kockázatú eseményekre, mint például ünnepségek, partik, esküvők, partik, diszkók stb., január 19-től az OP+ rendszer lesz alkalmazandó. Más típusú tömegeseményekre nem vonatkozik az OP+ rendszer.

➡ Uszodák, wellness központok és aquaparkok megnyitása nagy léptékben (csak OP+ üzemmódban)

Minden korábban bezárt szolgáltató létesítmény megnyílik (csak OP üzemmódban)

➡ Bővül az alapprogram keretében nyitva tartható létesítmények listája (ruházati és cipőüzletek, irodai és iskolai kellékek, gyermekellátási cikkek, rövidáru és textiláruk, építőipari kellékek, vízvezeték- és villamossági cikkek, barkácsáruházak, festék- és lakkboltok, autópálya matrica üzletek, könyvtárak).

A korlátozott nyitvatartási idejű létesítmények 22:00 óráig maradhatnak nyitva – például a vendéglátóhelyek, kivéve az elvitelre és az elvitelre kínált ételeket, a drogériák, a ruházati és cipőboltok, a háztartási cikkeket árusító üzletek, a piacterek, a kulcsszolgáltatások, a távközlési szolgáltatók létesítményei és így tovább.

➡ A szállodák és hasonló, rövid távú tartózkodásra szolgáló szálláshelyek vendégeinek a harmadik adag után már nem kell negatív tesztet felmutatniuk; ez a kötelezettség továbbra is fennmarad a két adag oltóanyaggal rendelkező személyek esetében, akik két adag oltóanyagot kaptak, és az egy adaggal rendelkező személyek esetében, akik egy adag oltóanyagot kaptak – a szállodák és hasonló szolgáltatások OP+ üzemmódban lesznek nyitva.

➡ A szállodák és hasonló rövid távú szálláshely-szolgáltatások esetében eltörlik az elszállásolt vendégek befogadóképességének korlátozását (korábban 75%).

➡ Eltörlik a vendéglátó-ipari létesítmények kapacitásának korlátozását (korábban 50%)

➡ A fitneszközpontok OP+ üzemmódban lesznek, a maximális kapacitás 50 főre nő (vagy 1 fő/ 15 négyzetméter).

A gyermeksarkak és játszóterek engedélyezettek (OP üzemmódban)

➡ Megszűnik a múzeumokban és galériákban az egyéni tárlatvezetés kötelezettsége.

A 18 év alatti gyermekek elszállásolása sítanfolyam, snowboard tamfolyam esetén az oktatási folyamatban OTP módban engedélyezett lesz.

➡ A nem oltott munkavállalók kötelező hetente egyszeri tesztelése legalább 2022. január végéig megmarad; az oltás ellenjavallatával rendelkező munkavállalóknak nem kell vizsgáltatniuk magukat.

➡ A COVID-19 utáni időszak eredetileg bejelentett csökkentését 180 napról 90 napra az Egészségügyi Minisztériummal és a szakértői konzorciummal egyetértésben elhalasztották; így azok a személyek, akik 180 napnál nem régebben estek át COVID-19-en, továbbra is az OP- és OTP-rendszerben maradnak.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

A maszk drámaian csökkenti a fertőzés kockázatát