Hazai hírek

Kifogásolja a diáktanács, hogy beoltatlan hallgató nem mehet előadásra

Csak a teljesen beoltott és a fertőzésen átesett hallgató
(Fotó: FB – UK)

A Főiskolák Diáktanácsa (ŠRVŠ) arra kéri a kormányt és a járványügyi szakértőket, hogy dolgozzák ki a jelenléti oktatás olyan formáját a felsőoktatás számára, ahogy az alapiskolákon és a középiskolákon zajlik. Ezzel Branislav Gröhling tegnapi bejelentésére reagált: az oktatási miniszter közölte, hogy csak a teljesen beoltott és a fertőzésen átesett hallgató vehet részt a hagyományos főiskolai képzésben (OP-rezsim).

Filip Šuran, az ŠRVŠ elnöke rámutatott, hogy az alap- és a középiskolákon bevezették az öntesztelést, a hibrid oktatást, egy-egy osztály izolálását, hogy minél tovább fenntartható legyen a tantermi oktatás. „Az egész úgy fest, hogy kidolgoztak egy működő rendszert az alap- és középfok számára, a felsőoktatásról pedig teljesen megfeledkeztek” – szögezte le Šuran.

A diáktanács azt állítja, a főiskolai és egyetemi hallgatók 75 százaléka van beoltva. „Ez azt jelenti, hogy OP-rezsimben átlagban 15 hallgatónak az egyetemen adnának elő, közben további öt számára online kellene biztosítani az aktív részvételt” – részletezte a diáktanács, hozzátéve, hogy ezt kivitelezhetetlennek tartja.

Jelenleg vizsgaidőszak van az egyetemeken, de hamarosan döntést kell hozni a nyári szemeszter alatti oktatásról.

Csak a beoltott hallgatók vehetnek részt az egyetemi oktatásban