Hazai hírek

Az omikron után kapják meg a tavalyra ígért laptopokat és táblagépeket

A tanároknak laptopokat, a diákoknak tableteket
Branislav Gröhling oktatási miniszter. Forrás – minedu

A DenníkN arról cikkezik, hogy tavaly májusban Branislav Gröhling oktatási miniszter azt ígérte, végre „digitális ugrás” lesz az oktatásban. Az iskolai informatika terén nagy beruházást terveztek – akár 40 millió eurót is – európai pénzből (REACT-EU). A tanároknak laptopokat, a diákoknak tableteket kellett volna venni, és informatikai osztályokat kellett volna felszerelni.

Az iskolák mindezt szeptemberben kapják meg, ígérte akkor Gröhling. A technológiai fejlesztés célja az volt, hogy segítsen az iskoláknak megbirkózni a világjárvány következő hullámaival. Május óta azonban az iskolaigazgatók nem nagyon hallottak laptopokról vagy táblagépekről. Így a Deltát és most már az Omikront is a saját számítógépeiken élik túl, vagy az iskolák más pénzből vásárolták meg a technológiát.

Az oktatási minisztérium szerint az első számítógépek idén tavasszal érkeznek meg az iskolákba. Addigra az iskolák már a világjárvány négy hullámán is túl lesznek, és március 1-jétől lazább szabályok lépnek életbe. Elsőként a pozsonyi, a eperjesi és a kassai régió középiskolái kapják meg az új gépeket, majd a többi iskola következik a sorban.

„Nincs információnk arról, hogy hová tart a projekt. De a világjárvány negyedik hullámát már ugyanabban a helyzetben fejezzük be, mint az elsőt, ami számomra már most is nagyon nagy kudarcnak tűnik” – mondja Roman Baranovič, a iskolák C. S. Lewis Egyesületének igazgatója.