Hazai hírek

Maszk nélkül kezdődik a tanév, lazán, korlátozások nélkül

Gröhling, tanévkezdés 2022, szabályok, Covid
Csak olyan laza járványügyi előírásokkal indul szeptemberben a tanév, mint ahogy az előző végződött – jelentette be Branislav Gröhling oktatási miniszter.
Nem kell maszkot viselni, csak a Covid-fertőzött gyereknek kell majd karanténba mennie, a kontaktusait nem kell automatikusan elkülöníteni. Nincs szükség tesztelésre sem, de a szülők kapnak teszteket, mint a tavalyi évben, ha súlyosbodik a járványhelyzet.
Az iskolák nyugodtan elkezdhetik szervezni a sítanfolyamokat, természetiskolákat, egyéb rendezvényeket.
A szülő 5 egymást követő napra igazolhatja a gyerek távolmaradását. Ha romlana a járványhelyzet, az igazgató 5 napos szünetet rendelhet el.

Gröhling azt mondta, tulajdonképpen úgy indul a tanév, mint a járvány előtti években, a koronavírusra pedig úgy tekintenek, mint az influenzajárványra, az iskoláknak már nem kell Covid-űrlapot kitölteniük.

Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértője elmondta, bár a tanév elején megugrik a fertőzések száma a járványügyi szakértők szerint, de nem számolnak azzal, hogy az iskolákban súlyos helyzet alakulna ki. Az okok között említette, hogy sok gyerek átesett a fertőzésen, és most nincs új, domináns mutációja a koronavírusnak.