Tudományosan

A Föld megmentésének főpróbája: aszteroidának ütközik egy űrszonda

NASA, űrszonda, aszteroidának, eltérítés
(Fotó: NASA)

Mint Bruce Willis az Armageddon című filmben – illetve majdnem úgy menti meg a világot az amerikai űrkutatási hivatal.
Hétfőről keddre virradó éjszaka ütközik neki a NASA űrszondája a Földtől 11 millió kilométerre lévő Dimorphos aszteroidának, hogy megváltoztassa annak pályáját. Ez a teszt, hogy az emberiség képes lenne-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet.

A Double Asteroid Redirection Test (DART) űrhajó tavaly novemberben indult Kaliforniából. 23 000 kilométer/órás sebességgel fog becsapódni az aszteroidába. Sem a 800 méter átmérőjű Didymos aszteroida, sem a körülötte keringő, közel két focipályányi Dimorphos aszteroida nem jelent veszélyt a Földre, mivel a Nap körül keringenek, a Földet legfeljebb 11,2 millió kilométerre közelíthetik meg. A NASA azonban fontosnak tartja, hogy elvégezzen egy ilyen kísérletet, mielőtt tényleg szükség lenne rá.

Az autó nagyságú DART űrszondát 2021. november 24-én indították útjára, 10 hónap alatt tette meg a 11 millió kilométert, hogy összeütközzön a 160 méter átmérőjű Dimorphos aszteroidával. A két aszteroidát két évtizede fedezték fel. A páros először az ikrek (Didymos) nevet kapta. Később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak nevezték el, jelentése „kettős alak”. Arra utal, hogy ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában fog megismerni: a becsapódás előtt, ahogy a DART látja, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni 2024-ben. A kutatók azt remélik, hogy az ütközés következtében 10 perccel lerövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változás is siker lennek. Jelenleg a Dimorphos 11 óra és 55 perc alatt kerüli meg a Didymost.

A NASA garantálta, hogy az sem jelenthet semmiféle fenyegetést a Földre, ha a Dimorphost kibillentik a pályájáról.

Egy több millió kilométerre lévő égitestnél már egy kis lökés is elég lehet, hogy röppályáját biztonságossá változtassák. Azért esett a választás a Dimorphosra, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidákhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Földre.

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan kisbolygóról sem, amely a belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint 10 ezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezen kívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

Ha minden a terveknek megfelelően történik, a becsapódás közép-európai idő szerint hétfőről keddre virradó éjszaka, a terv szerint 1 óra 14 perckor, a NASA élőben közvetíti. (mi, mti)