Hazai hírek

Tiltakoznak a három alapiskolai ciklus bevezetése ellen

Alsó és felső tagozat helyett három ciklusra osztaná a minisztérium az alapiskolai oktatást, az 1-3., 4-5. és 6-9. évfolyamban.
A változást 2026-tól vezetnék be, egy tucat iskolában most a gyakorlatban tesztelik az elképzelést, az oktatásügyi alkalmazottak szakszervezete viszont aláírásgyűjtést indított a kerettanterv reformja ellen. A tiltakozók száma a 10 ezerhez közelít.

A VÁLTOZTATÁS LÉNYEGÉRŐL KORÁBBAN ITT ÍRTUNK: 
Jön a „középső” tagozat – de ki fogja tanítani az ötödikeseket?

A pedagógus szakszervezet szerint átgondolatlan a terv és csak káoszt eredményez. Kifogásolja, hogy egyes rokon tantárgyakat összevonnának (például Ember és természet, Ember és társadalom elnevezéssel). Szerintük továbbra is külön kell tanítani például a fizikát, a kémiát vagy a történelmet. Az 1-4. és 5-9. tagozat, valamint a jelenlegi tantárgyak meghagyása mellett érvelnek.
„Visszautasítjuk, hogy a tanítóknak kelljen megszabniuk az oktatás tartalmi kereteit, és hogy az iskoláknak új oktatási programot kelljen kidolgozniuk a ciklusok bevezetése miatt” – jelentette ki Pavel Ondek szakszervezeti elnök.
Ondek szerint a főiskolai pedagógiai karok álláspontja az, hogy a hallgatóik nincsenek felkészülve a változásokra, a képzés során nem lettek felkészítve ilyen tantervreformra.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2023/03/rup.pdf” title=”rámcovy „]