Játék Szabadidő

Mit játsszunk a természetben?

A szabadtéri, természetben játszott játékok nagyon fontos szerepet játszanak a gyerekek fejlődésében. Egyrészt fontos a mozgás, hiszen a fejlődő izomzatnak és csontozatnak megfelelő mozgás kell a megfelelő fejlődéshez (Sokan nem tudják, hogy átlagosan napi egy órányi aktív mozgásra van szüksége egy gyereknek). Másrészt a pszichés és szociális fejlődésnek is fontos eleme a játék. A fantáziára épülő, kreativitást fejlesztő játékok mellett a csapatban játszható játékok is nagyon fontosak. A gyerekek ezek által sajátíthatják el az egymáshoz való alkalmazkodást, a közösségi szabályok követését.

szabadtéri, természetben játszott játékok

1 – Kincskeresés

A kincskeresés az egyik leginteraktívabb játék lehet, ha ügyesen találjuk ki. Rajzoljunk kincsestérképet a helyszínhez, és különböző feladatok teljesítéséhez kössük a továbblépés lehetőségét. Itt tényleg szinte végtelenek a lehetőségeink. A kincskeresőjátékot úgy is megszervezhetjük, hogy több dolgot kelljen megtalálni az adott helyszínen. Ha mindent sikerült összegyűjteni, akkor sikeres a játék. Esetleg a rejtekhelyeken újabb és újabb rejtvények várhatják a kis felfedezőket. Ezek a rejtvények vezetik el a következő rejtett tárgyhoz és üzenethez, és így tovább. A kombinációs lehetőségek végtelenek. A kincskereső játékban az a legjobb, hogy már egy gyereknek is megteremthetjük vele a megfelelő szórakozást, de a résztvevők száma több is lehet.

Mit játsszunk a természetben? Bújócska
Bújócska

2 – Bújócska

Mindannyian emlékszünk sokak kedvencére, a bújócskára. Feledhetetlen, kreatív és közösségi játék, ezért aztán kár is lenne mellőzni. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogyha szabadtéren játsszuk, akkor a lehetőséget, és a biztonságot is a helyszín határozza meg. Mindenképpen át kell gondolni a szabályokat, és a helyszín biztonságosságát. A bújócskát sokféleképpen újra lehet gondolni, a játékosok létszámától függően. Nagyobb gyerekcsoport esetében lehet két csapatban játszani, amelyik csapat összes tagját hamarabb találják meg, az a csapat nyer. Idősebb gyerekeknél úgy is lehet csavarni a játékon, hogy mindkét csapatnak csak egy hunyója van. De ha elhagyja a helyét, akkor a másik csapat még meg nem talált játékosai elfoglalhatják, lekopogva őt. Ekkor automatikusan az a csapat nyer, amelyik lekopogta a másik csapat hunyóját, azaz rejtekhelyét megkockáztatva odaszaladtak a hunyó helyére.

3 – Akadálypálya

Az akadálypálya az egyik legizgalmasabb feladat lehet a gyerekek számára. Az eszközök, a gyerekek kora, a csoportok mérete is befolyásolja az akadálypálya kialakításának a lehetőségeit. Minden a mi kezünkben van. A pálya hossza, illetve a gyakorlatok jellege az akadálypályán tölteni tervezett idő függvénye. Érdemes olyan pályát építeni, ahol kúszó és mászó, valamint egyensúlyozó gyakorlatok is szerepelnek. Legyenek tehát olyan akadályok, mint például kifeszített kötél, ami alatt át kell bújni, hasalva, vagy négykézláb mászva. Olyan feladatokkal is kombinálhatjuk az akadálypályát, ahol különböző magasságú ugrásokat kell végezni.

4 – Fogócska

A hagyományos fogócska tökéletes játék arra, hogy a gyerekek aktívan mozogjanak. E A fogócskának rengeteg verziója létezik, csak a fantázia szabhat határt. A fogócska segíti a tudatosságot segíti, így javítja a szem koordinációt, valamint a mozgáskoordinációt is. Emellett az energiabefektetés tudatos irányítását a sebesség befolyásolásával. Összességében tehát az aktív mozgás és a testi tudatosság fejlesztése a legnagyobb előnyei ennek az egyszerű játéknak. A fogócskának többféle verziója létezik, melyekkel komplex játékká alakulhat, ha épp úgy akarjuk. Lehet úgy is játszani, hogy akit elkap a fogó, vagy éppen fogók, az kiesik a játékból. Ahhoz, hogy visszakerüljön, kooperálni kell a többiekkel, például láncot alkotva akadályozni a fogót a többiek elfogásában, vagy esetleg néhány tornagyakorlat, vagy bármilyen feladat teljesítésével kerülhetnek vissza a játékba.