Természetismeret

Meteor robbant fel és szóródott szét Rimaszombat térségében

meteorit
(Fotó: Pexels)

Többen hangrobbanást észleltek Rimaszombat térségében hétfőn, július 24-én – erősítette meg a Komenský Egyetem.
Egy fényes tűzgömb, meteor érte el a légkört és felrobbant, darabjai vélhetően a környéken csapódtak be.

A hangrobbanást keltő meteor elnevezése a bolida, amely általában több részre szakad.

A jelenséget megerősítették az európai bolidafigyelő kamerarendszer felvételei, illetve például magyarországi felvételek is.

Juraj Tóth csillagász, a Komenský Egyetem Matematikai, Fizikai és Informatikai Karának munkatársa a TASR-nek azt mondta, a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete is vizsgálja a jelenséget, próbálják kiszámítani a meteoritdarabok lehetséges szlovákiai becsapódásának helyét. „Ha több információ áll majd rendelkezésünkre, meteoritkereső akciót szervezünk és tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – tette hozzá Tóth.

https://www.facebook.com/groups/593985647396079/posts/6419377258190193/

https://www.asu.cas.cz/~meteor/bolid/2023_07_24/

meteor
Annak a területnek a részlete, ahol meteoritok lehetnek. A terület különböző részein különböző tömegű meteoritokra lehet számítani. A 2 kg és 10 g közötti tömegű meteoritok elméleti becsapódási helyei fel vannak tüntetve. Nem tudni azonban pontosan, hogy a meteoritok ténylegesen mekkorák és milyen számban csapódnak be, de a dinamikai modellezés szerint a legnagyobb meteorit tömege legfeljebb 2 kg körüli lehet (grafika: Csillagászati Intézet a CAS, alaptérkép: Google Earth).

Mi történt pontosan 2023. július 24-én, hétfőn Szlovákia felett?

Pontosan közép-európai idő szerint 15 óra 18 perckor egy több tíz kilogrammos meteoroid lépett a Föld légkörébe. Először Rimaszombattól délkeletre, 63 km magasságban észlelték. Az égitest ekkor 14 km/s sebességgel mozgott, és a vízszinteshez képest körülbelül 50 fokos szögben, északnyugati irányban folytatta repülését. A bolid a maximális fényességét 42 km magasságban érte el a föld felett. Alacsonyabb magasságban a meteoroid jelentősen lelassult és tovább bomlott. A legnagyobb szilánk a föld felett kevesebb mint 26 km magasságban, a Poltári járásban lévő Málineci víztározótól mintegy 5 km-re (a felszínre vetítve) délkeletre, a föld felett kevesebb mint 26 km magasságban megszűnt megfigyelhető lenni. A bolid kevesebb mint 4 másodperc alatt repülte végig a teljes, közel 50 km-es fényutat. Figyelembe kell venni, hogy minden teljes nappali fényben történt, így az éjszakai égbolton különösen a bolid kezdete, de a vége is sokkal korábban vagy később lenne látható. Így a fényútja, valamint az időtartama is lényegesen hosszabb lett volna. Bár az eredeti tömeg nagy része elégett a légkörben, nagyon valószínű, hogy számos, többnyire kisebb meteorit érte el a Föld felszínét. A legnagyobb meteorit tömege akár 2 kilogramm is lehet (a fődarab), míg a kisebb meteoritoké tíz- és százgrammos. Az ábra a meteoritok becsapódási területének számított térképét mutatja. A legvalószínűbb terület látható, amely körülbelül 12 kilométer hosszú és kevesebb mint egy kilométer széles (észak van felül). Ez egy hegyvidéki erdős terület az Ipoly folyó felső folyásánál. A megjelölt pontok és a hozzájuk tartozó piros vonal a legnagyobb valószínűségű vonalat jelöli. A fődarab a bolid útjának utolsó megfigyelt pontjának felel meg, elméleti helyzete és tömege pedig azon a feltételezésen alapul, hogy a bolid kialvása után nem történt további szétesés. Ezért létezése bizonytalan. Ráadásul a különböző tömegű meteoritok részben keveredhetnek, és a fényút végét követő bomlás esetén a nagyobb darabok térségében kis meteoritok is jelen lehetnek. Nagyon kicsi meteoritok a megjelölt területen kívül is előfordulhatnak. Ha meteoritokat találnának, azok a törzskönyvezett meteoritok kizárólagos kategóriájába tartoznának. A több ezer ismert meteoritból csak körülbelül 40 ilyen van.