Hazai hírek

A 15 évesek közel fel nem sportol és nem jár semmilyen szakkörbe

gyerek, sport, foci 15 évesek
(Pixabay)

Foci, ének, zene, rajz és úgy általában minden kizárva a kamaszok felénél. Ez derült ki a Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) szlovákiai tanulmányából, mely során a 11, a 13 és a 15 évesek érdeklődési körét és egészségi állapotát vizsgálták.

A 15 évesek fele nem vesz részt semmilyen szervezetett szabadidős tevékenységben, nem jár semmilyen szakkörbe. Ami nyilván azt is jelenti, hogy a mobiltelefon és a számítógép nyomogatásán kívül szinte semmilyen mozgást nem végez.

A 15 éves fiúknak a harmada sportol egyesületi szinten, 11 éves korban viszont még a fiúk fele. A lányok közül eleve kevesebben sportolnak. Az említett három korosztályban 27-42 százalékuk jár valamilyen szakkörbe vagy csoportba, legyen az sport, képzőművészet, színjátszás, néptánc.
Ugyanakkor az orvosok és mindenféle más szakemberek mindig rendre elmondja, minden életkorban fontos a mozgás, de a tiniknél különösen, mert az egészséges fejlődésükhöz járul hozzá. Emellett a kamaszkorban végzett tevékenységek általában a felnőttkori hobbikat, az aktív kikapcsolódást is meghatározzák.