Kitekintő

Tudtad? • Az ő betűit használta a Coca-Cola

165 éve született Louis Madarasz magyar származású amerikai szépíró, betűtervező. Minden idők legtehetségesebb díszítő szépírójának tartják.

Texas államban látta meg a napvilágot, ahová Kossuth rendőrminisztereként dolgozó, radikálisan gondolkodó nagyapja, Madarász László az1848-as forradalom leverése után, még Világos előtt emigrált. Bár Louis már amerikai földön látta meg a napvilágot, családja és az ő számára is nagyon fontosak voltak a magyar gyökerek, később maga is ellátogatott az óhazába, ami saját bevallása szerint életre szóló élménnyel ajándékozta meg.

Louis meglepően fiatalon, tizenéves korában kezdett el érdeklődni a kalligráfia iránt, miután szert tett a kor egyik legnevesebb szépírójának, George A. Gaskellnek a tankönyvére. Ebből igyekezett elsajátítani a kalligráfia alapjait.

New York-i egyetemi tanulmányai során már tudatosan építette magát, gyöngybetűkkel megírt névjegykártyáinak és üdvözlőlapjainak köszönhetően, melyeket nyilvános helyeken osztogatott, hamar felfigyelt rá a szakma és a közönség is.

Amellett, hogy a szépírásának karakteres jegyei alapján könnyen felismerhető volt a stílusa, Madaraszt a gyorsaságáért is kiemelték. Állítólag nem létezett sem előtte, sem utána olyan kalligráfus, aki ilyen sebesen vetette papírra a szépen cizellált betűit.

Egy súlyos tüdőgyulladás, illetve a kezdődő cukorbetegsége miatt az egészsége nagyon megrendült, mígnem aztán tragikusan korán, 51 évesen elhunyt 1910 karácsonyán. 23-án azonban – már nagybetegen – még megírta rendkívül népszerűvé vált karácsonyi üdvözlőlapjait barátainak és fontosabb ügyfeleinek, melynek betűtechnikáit azóta is sokan igyekeztek másolni.

Állítólag ő a legtöbbet utánzott kalligráfus a világon.

Bár utólag sajnos nem lehet száz százalékosan rekonstruálni, de elég valószínű, hogy a Coca-Cola logójának eredeti verzióját is Louis Madarasz tervezte – ő legalábbis ezt állította az egyik diákjának. A szakma ismerői közül egyesek közvetett bizonyítékok, illetve a stílus elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy valóban ő tervezhette a Coca-Cola első logóját 1886-ban. A közben globális óriáscéggé terebélyesedő vállalat ugyan többször eszközölt már kisebb változtatásokat logóján, ám az még ma is őrzi az eredeti vonalvezetést. A cég ugyan hivatalosan akkori könyvelőjének, Frank M. Robinsonnak tulajdonítja az első változat papírra vetését, ám könnyen elképzelhető, hogy a vázlatok megrajzolására valójában egy külsőst, méghozzá Madaraszt kérték fel – ha így volt, a titkot a kalligráfus magával vitte a sírba.

Érdekesség még vele kapcsolatban, hogy bár a szakma Madaraszt főleg szépíróként ismeri, mellette színészettel és a kalligráfia tanításával is foglalkozott.

Az ember azt gondolná, hogy az erősen digitalizált világunkban, amikor már az is megkérdőjeleződik, vajon szükség van-e egyáltalán folyóírás tanításra az általános iskolákban, a szépírás kihaló félben van. Szerencsére azonban ez koránt sincs így.

Számos tanfolyam, YouTube-videó és online kurzus elérhető azok számára, akik szívesen elsajátítanák a kalligráfia alapjait. Nem kell hozzá különösebb rajztehetség, magunk továbbképzése pedig az interneten fellelhető mintáknak hála, talán soha nem volt ilyen egyszerű.