Hazai hírek

A mobilhasználat iskolai korlátozását javasolja a gyermekjogi biztos

mobiltelefon gyermekjogi biztos
(Fotó: Pexels)

Digitális heroinnak tartja a mobiltelefonokat, főleg a gyerekek esetében – és így kellene hozzáállniuk az iskoláknak is.
Jozef Mikloško gyermekjogi biztos szükségesnek tartja a mobiltelefonok használatának egységes szabályozását az alap- és középiskolákban. Ezzel javulna az oktatás színvonala, és az intézkedés részben védené a gyerekeket a kiberzaklatással szemben is.

Most minden iskola maga dönt a szabályokról, ezeket az iskolai rendtartásban kell közzétennie. A minisztérium korábban azért törölte a központi szabályozást, mert az iskolákban már nagyon eltérő volt a mobilhasználat. Vannak tanárok, akik a telefon segítségével vonják be a gyerekeket a tanítási órába, ez már bármilyen tantárgynál lehetséges.

Mikloško törvényi szabályozást sürget. „Az, hogy világos törvényi szabályokat hoznak, az egyes iskoláknak is segíteni fog” – fogalmazott az ombudsman.
Hozzátette, hogy a mobiltelefonok jelenlegi használata egyértelműen negatív hatással van a gyerekek fizikai és pszichológiai fejlődésére.

„Nemcsak a zaklatás terjedését tapasztaljuk, hanem mentális zavarokat és súlyos pszichológiai problémákat is a gyerekek és a fiatalok körében, a szocializációs, és a tanulási zavarokat is beleértve. Fel kell ismerni, hogy a mobiltelefon, és a többi digitális eszköz is drog, amit meg kell tanulniuk helyesen használni a gyerekeknek. És ebben nekünk, azaz a társadalomnak közvetlen felelősségünk van”

– mondta a gyermekjogi biztos.

A keddi mobilmentes világnap alkalmából a hivatal arra kéri a lakosságot, fejezze ki véleményét és támogassa a szabályozás bevezetését. Az érdeklődők az ÚKPD honlapján támogathatják ezt a kezdeményezést.