Oktatás

Betilthatja az iskola a mobiltelefont?

iskola, mobiltelefon, használat,szabályozás
(Pixabay)

Az előző tanévig minisztériumi rendelet szabályozta a mobiltelefon használatát, röviden: a „tanítási idő alatt” tilos volt használni. Most már minden iskola maga dönt a szabályokról, ezeket az iskolai rendtartásban kell közzétenni.

A minisztérium azért törölte a központi szabályozást, mert az iskolákban már nagyon eltérő volt a mobilhasználat engedélyezése. Vannak tanárok, akik a mobiltelefon segítségével vonják be a gyerekeket a tanítási órába, és nemcsak informatikaórán: gyakorlatilag már bármilyen tantárgynál lehetséges ez.
Tehát van iskola, ahol az órán aktívan dolgoznak a diákok a mobiltelefon segítségével, máshol pedig az órák közti szünetben is tilos.

Éppen ezért az iskola a házirendjében maga szabhatja meg a mobil használatát, csakúgy mint például azt, szabályozza-e valamilyen módon a diákok öltözködését, milyen tárgyakat lehet bevinni az iskolába, hány igazolatlan óra után jár rosszabb jegy magaviseletből stb.

Tehát az iskola elvileg akár azt is elrendelheti, hogy az épületébe sem vihetnek be mobiltelefont a diákok, másrészt már számos tanulmány és konkrét alkalmazási útmutató is született az oktatást segítő digitális megoldásokról (erről például ITT írtunk).