Kitekintő Történelem

Howard Carter, Tutanhamon szarkofágjának megtalálója

Howard Carter
Howard Carter

150 éve, 1874. május 9-én született Howard Carter, angol régész, felfedező, az egyik leghíresebb egyiptomi lelet, Tutanhamon szarkofágjának megtalálója.

Carter Kensingtonban született, egy festő nyolc gyermeke közül a legkisebbként. Gyerekkorát a család vidéki házában töltötte, iskoláztatása nem volt éppen szabályszerű: apja tanítgatta, így természetesen főként a rajzolás és festés alapjait sajátította el. Amikor apja Lord Amherst, a korabeli Anglia egyik legnagyobb egyiptomi régiséggyűjteménye tulajdonosának otthonában dolgozott, a házigazda megismertette a fiút értékes műkincseivel. A történelem iránt érdeklődő Howard figyelme Egyiptom felé fordult.

Bár Carter egy viszonylag jelentéktelen fáraó sírját lelte meg (Tutanhamon tizenévesen került a trónra egy zűrzavaros időszakban, és feltehetőleg gyilkosság áldozata lett), mégis szerencsés volt, mert egy kifosztatlan sírkamrát nyithatott fel 1922 novemberében, amire azelőtt nemigen volt példa. Carter felfedezése után terjedt el a legenda a „fáraó átkáról”, aminek létezését némiképp kétségbe vonja a tény, hogy a „főbűnös”, a sír megtalálója több, mint másfél évtizedig elkerülte a „csapást”.

A sírkamrájához vezető lépcsősort 1922. november 4-én Egyiptomban, a Királyok Völgyében találták meg. A fiatalon – legfeljebb 19 évesen – elhunyt Tutanhamon egyiptomi fáraó (uralkodásának ideje nagyjából i. e. 1335–1325), akinek regnálása nem tartozott éppen az ókori birodalom legjelentősebb korszakai közé, a felfedezés következtében hamarosan világhírű lett, sírja ugyanis 3000 év után szinte teljes épségben várta a modern kor látogatóit.

Ismertető a 2020-as budapesti kiállításról:

Howard Carter
Howard Carter (bal oldalon, nagyítóval) és társai megkezdik Tutanhamon múmiájának kibontását a gyolcskötésből