Egyéb kategória

Diákhitel Szlovákiában

A diákhitelt csak a tanulmányok befejezése után, vagy csak akkor kell elkezdeni törleszteni, miután az ügyfél rendszeres havi jövedelemre tesz szert. A diákhitelt gyakran kedvezőbb kamatlábbal kínálják, mint a hagyományos fogyasztási kölcsönöket. A diákoknak 650–10 000 euró közötti összeget és 1–8 év közötti futamidőt szoktak jóváhagyni. Jelenleg a legalacsonyabb kamatlábat, vagyis 5,5%-ot a Postabank kínálja, máshol a kamat a 10%-ot is elérheti.

diákhitelA diákhitel előnyei

  1. A főiskolai tanulmányok alatt a hitel nem kamatozik, nem is kell törleszteni.
  2. A számlavezetésért és az elektronikus formában elkészített számlakivonatért nem kell illetéket fizetni.
  3. Anyasági és gyermekgondozási szabadság alatt legfeljebb 5 éves törlesztési haladékot lehet intézni.
  4. A tanulmányok befejezése után törlesztési haladék intézhető, ha az adós munkanélküli és szerepel az álláskeresők jegyzékében.
  5. A hitel kamatlába nagyon alacsony – 3%.
  6. A Művelődéstámogató Alap (FNPV) minden ügyfelét biztosítja súlyos baleset vagy halál esetére, ami azt jelenti, hogy ha ilyesmi előfordul, az ügyfél helyett a biztosításból törlesztik a kölcsönt. Az igénylőt és családját mentesítik a törlesztés alól.
  7. A hitelt csak a felsőfokú tanulmányok befejezése után, legkésőbb 10 éven belül kell elkezdeni törleszteni.
  8. A diákhitelt a tanulmányok egész ideje alatt fel lehet venni.

Törlesztés

A törlesztést csak az iskola befejezése után kell elkezdeni, és mindenki eldöntheti, milyen futamidőt választ. Ha valaki például 6 évig tanul, és minden évben felvesz 1000 euró hitelt, az összeadódik, és a tanulmányai befejezése után összesen 6 ezer eurós adóssága lesz. A havi törlesztési díj attól függ majd, milyen futamidőt választott, milyen volt az évközi infláció, és az adott évben milyen kamattal hagyták jóvá a hitelt. A pénzt leghamarabb 5, legkésőbb 10 éven belül kell visszaadni, de indokolt esetben lehet halasztást kérni.

Előtörlesztés

Az iskola befejezése után az adós köteles a szerződésben foglalt havi törlesztési díjat mindig a hónap 25. napjáig az FNPV számlájára átutalni, de van lehetőség arra is, hogy egyszerre egy nagyobb összeget előre befizessen, sőt akár az egész tartozását a meghatározott futamidő lejárta előtt egy összegben visszaadhatja. Előtörlesztés esetén a havi törlesztési díj 2%-ának megfelelő előtörlesztési illetéket számláznak – kivéve júliust. Ugyanis évente egyszer – júliusban – az adósnak jogában áll egyszerre egy nagyobb összeggel előre törleszteni, és ebben a hónapban ezért nem kell külön illetéket fizetni.

 

MI ÉRI MEG JOBBAN A DOKTORANDUSZOKNAK: A DIÁKKÉNT VAGY A PEDAGÓGUSKÉNT FELVETT HITEL?
DIÁKKÉNT IGÉNYELT HITEL KRITÉRIUMOK PEDAGÓGUSHITEL
Nappali és levelező tagozatos doktorandusz A tanulmányok formája Csak nappali tagozatos doktorandusz
Max. 6000 euró/ akadémiai év A hitel összege Max. 15 000 euró / év és összesen 30 000 euró / igénylő a tanulmányok teljes ideje alatt. A kölcsön pontos összegét úgy számolják ki, hogy a havi törlesztőrészlet nem lépheti túl a nettó doktorandusz! ösztöndíj 1/3-át.
Szabad felhasználású kölcsön A felhasználás igazolása 10 000 euróig szabad felhasználású kölcsön; 10 000 euró felett kötött felhasználású kölcsön
Kezesre mindig szükség van Kezeskedés 3000 euróig nem kell kezes; 3000 euró felett kell kezes
296-os illeték minden olyan törlesztőrészlet esetében, mely magasabb a szokványos havi torlesztőrészletnél. Évente egyszer – júliusban – illeték nélkül. Idő előtti visszafizetés Illeték nélkül
3% a törlesztés ideje alatt, illetve a következő hitelszerződés aláírásáig Kamatláb 3% a törlesztés ideje alatt, ha az adós doktorandusz, illetve pedagógussá válik; 7%, ha megszűnik dokto-randusznak, illetve pedagógusnak lenni, és 6 hónapon belül nem helyezkedik el ismét pedagógusként
Min, 5 év, max. 10 év Futamidő Min. 8 év, max. 15 év
Minden évben szeptember 15. és október 31. A hiteligény benyújtásának határideje Forrás: www.fnpv.sk Minden évben február 28., június 30. és október 31.

Feltételek

A diákhitel alapfeltétele, hogy az igénylőnek 18–26 év közötti nappali tagozatos hallgatónak kell lennie. A bankban fel kell mutatni a személyi igazolványt és még egy, személyazonosításra alkalmas okmányt, valamint egy iskolalátogatási igazolást.

A bank elbírálja a kérelmet, automatikusan nem hagyják jóvá mindenkinek. Olykor nem kell dokumentálni a havi bevételeket, bizonyos esetekben viszont legalább egy, rendszeres bevétellel rendelkező kezest is kérhetnek, ez általában a szülő szokott lenni. A konkrét feltételek az egyes bankoknál különbözhetnek.

A diákhitel legnagyobb előnye, hogy nagyon kicsi vagy egyáltalán nincs kezelési költség, hosszú ideig lehet törleszteni, és viszonylag alacsony a kamatláb. Egész évben bármikor igényelhető.

Ügyintézés lépésről lépésre

Diákhitelt intézni manapság viszonylag egyszerű dolog. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb teendőket.

  • A www.fnpv.sk weboldalról letölthető a szükséges nyomtatvány. A kitöltött kérvénnyel el kell menni az adott felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályára, ahol igazolják, lepecsételik a nyomtatvány 3. részében feltüntetett adatokat.
  • A kitöltött kérvényhez csatolni kell a kért mellékleteket (lásd a nyomtatvány magyarázatában levő utasításokat; szükség lehet igazolásra arról, hogy az igénylő szociális ösztöndíjat kap; elsőéves hallgató esetében kell az érettségi bizonyítvány fénymásolata; igazolást kell felmutatni, ha az igénylőnek már vannak gyerekei, illetve ha maga is sokgyermekes családból származik stb.).
  • A kérvényt a mellékletekkel együtt – postai úton vagy személyesen – október 31-éig a következő címre kell eljuttatni: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 1103 Bratislava. A borítékra rá kell írni, hogy: „Žiadosť o pôžičku – študent”.
  • A kérvények megvizsgálása után az FNPV tanácsa megvitatja, azaz jóváhagyja vagy elutasítja a kérelmeket – ez legkésőbb a kérvény benyújtásának határidejétől számított 60 napon belül, december végéig megtörténik. Az alap honlapján közzéteszik ajóváhagyottkérelmeklistáját,amely tartalmazza az igénylők nevét, a kért kölcsön nagyságát és a futamidőt.
  • A sikeres pályázónak két példányban postázzák a szerződés javaslatát, egyet 30 napon belül aláírva vissza kell küldeni – ellenkező esetben a szerződést érvénytelennek minősítik.

(ujszo)

Magyarországi hitelek ITT.