Oktatás

Csak néhány vidéki kisiskola nem nyitott ki, a pedagógusok életkora miatt

Mától az alapiskolák első öt évfolyamában folytatódik a tanítás, az oktatási minisztérium előzetes adatai szerint a gyerekek 60-70 százaléka ült vissza az iskolapadba.
A nyitásról a fenntartó döntött, az iskolalátogatás önkéntes. Csak néhány vidéki kisiskola maradt zárva, a minisztérium információi szerint ott, ahol a tanítók nagy része idősebb és félnek visszamenni munkába, ezért nincs elegendő pedagógus a gyerekek felügyeletének biztosítására.

Sok haszna is volt a távoktatásnak

Zuzana Čaputová Lozorno település iskoláját kereste fel az Erdőháton az újranyitás alkalmából. Véleménye szerint a távoktatásnak végül sok haszna és hozadéka is lett a nehézségek mellett.
„Maguk a gyerekek mondják, hogy közvetlenebb lett a kapcsolat a tanítókkal. Emellett a távoktatás ösztönzőleg hatott a pedagógusokra, hiszen nagyon sok új dolgot kellett most nekik is megtanulniuk. Nehéz időszakon vagyunk túl, de jó oldala is volt, például megváltozott a tanár-diák és a szülő-tanár viszony” – mondta Čaputová a TASR hírügynökségnek. Az államfő szerint a távoktatással szerzett tapasztalatokat mindenképp hasznosítani kell.
Ma a bölcsődék, az óvodák, a speciális óvodák, az alapiskolák első öt évfolyama és a speciális iskolák is kinyitottak. (l)

 

Prezidentka SR Zuzana Èaputová v Lozorne

Čaputová egy távoktatási órába is bekapcsolódott a kinyitott iskolában