Felhívások Kitekintő

Augusztus elsején elindult a Lipinka program új jelentkezési szakasza

LipinkaA Lipinka egy online program és oktatói közösség, amely a hagyományos népművészeti tevékenységek élményalapú, komplex oktatásában támogatja a pedagógusokat, oktatókat. Célja, hogy hiteles szakemberek tapasztalataira építve átfogó és gyakorlatias eszközöket adjon mindazoknak, akik hagyományismereti foglalkozások keretében gyermekneveléssel és oktatással foglalkoznak.

Hagyományos értelemben a Lipinka nem okleveles képzés vagy tanfolyam, hanem olyan korszerű közösségi felület, amely folyamatos szakmai támogatást nyújt regisztrált tagjainak, pedagógusoknak, oktatóknak a havonta kiküldött módszertani csomagokkal, valamint az ingyenesen elérhető és folyamatosan bővülő szakmai anyagokkal.

Emelt csomagjaink ezen felül még szorosabb kapcsolattartást biztosítanak: ilyen a külsős szakemberek (népi énekes, kézműves, mesemondó, pszichológus, fejlesztő pedagógus, logopédus, gyógytornász stb.) bevonása; előadások és rendszeres konzultációs lehetőség, amely figyelembe veszi a tagság igényeit, javaslatait; valamint kedvezményes részvételi lehetőség a Lipinka továbbképző táborokban.

A második év fókuszába az élőszavas mesemondás magyar hagyományának különböző aspektusai kerülnek. Mesetárunk kiépítésével gyakorlati tapasztalatszerzésre ösztönözzük kollégáinkat konkrét példákon keresztül. Mindemellett az élőszavas mesemondás elméleti kérdéseire is igyekszünk a kérdésnek megfelelő alapossággal reflektálni.

Az élőszavas mese vitathatatlan előnye a készen kínált audiovizuális megoldásokkal szemben (pl. mesefilm) hogy a történet a hallgató saját, egyedi fantáziájában elevenedik meg. Ugyanakkor a szemkontaktusok, mimika, gesztikuláció a történettel és szereplőivel való mélyebb azonosulást segíti, ezáltal a hallgatóság sokkal erőteljesebben vonódik be a mesébe.

Jelentkezés

A Lipinka program egyik kiemelt erőssége a Tálas Ági által felkért szakértői testület, a Tudor Tanács. A 12 fős panelben Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Magyarországról és a Vajdaságból is meghívott szakértők foglalnalk helyet. A saját szakterületükön kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakemberek rendszeresen áttekintik a programban közreadott anyagokat, még azok kiküldése előtt.

A „Tudor Tanács” tagjai (betűrendben):

  • Bakonyi Erika – néprajzos, néptáncpedagógus (Magyarország)
  • Benedek Árpád – zenepedagógus, népzenész, néptáncoktató (Erdély)
  • Benkő Éva – óvodapedagógus, játszóházvezető, mesemondó (Erdély)
  • Cseszák Balázs – néptáncos, néptáncoktató (Vajdaság)
  • Dóka Krisztina – néprajzos, tánckutató, néptáncpedagógus (Magyarország)
  • Gabóda Éva – óvodapedagógus, néprajzos, kézműves (Kárpátalja)
  • Juhász Gyula – zenepedagógus, népzenész (Vajdaság)
  • Sántha Emőke – néprajzos, kézműves, gyöngyfűző-énekes (Erdély)
  • Tar Virág – néprajzos muzeológus, múzeumpedagógus (Erdély)
  • Túri György – néptáncpedagógus, óvodapedagógus, néprajzos (Magyarország)
  • Varga Lia – tanító, néptáncoktató, együttesvezető (Felvidék)
  • Vargáné Szűcs Anna – óvodapedagógus, mentorpedagógus, kézműves (Magyarország)

lipinka