Hazai hírek

Rövidebb lehet a karantén a gyerekek számára

(Pixabay)

14 napról 10-re, vagy akár 7 napra rövidülhet a karantén a gyerekek számára, rövidesen megszületik a döntés – mondta tanévnyitó beszédében Branislav Gröhling oktatási miniszter.
Az új tanévben az ígéret szerint már nem fognak iskolákat bezárni, de ha valamelyik gyerek környezetében, családjában felbukkan a fertőzés, feltehetően az egész osztálynak karanténba kell mennie. Ez kéthetes kiesést jelent a tantermi oktatásból, és persze többször egymás után megismétlődhet.

„Hét napra szeretnénk lerövidíteni a karantént, esetleg tízre. Tárgyalunk az egészségügyi szakértőkkel, pár napon belül meglesz a döntés” – közölte Gröhling.

További kérése a minisztériumnak, hogy amelyik tanárnak vagy diáknak öt nap után negatív lesz a PCR-tesztje, az visszatérhessen az iskolába.

A miniszter reméli, hogy legalább azokon a helyeken sikerül módosítani a karanténszabályokat, ahol magas a lakosság átoltottsága. Pozsonyt, Bazint és Malackát említette, de néhány magyarlakta vidéken is magasabb az átoltottság az országos átlagnál. Arról egyelőre senki nem nyilatkozott, hány százalékos átoltottságnál lehet rövidebb a karantén.

Itt gyorsan ki lehet keresni, hányan vannak beoltva a saját településünkön