Oktatás

Pénzügyi alapismeretek

Mik azok a pénzügyi alapismeretek, amelyek nélkülözhetetlenek a tájékozottsághoz?

Kamat

A kamat gyakorlatilag az az összeg, amit a kölcsönvett pénzért fizetünk. Ha a banktól kölcsönkérünk 1000 eurót 5 %-os kamattal egy évre, akkor a tizenkét hónap leteltével nem 1000 eurót , hanem 1050-et fogunk visszafizetni (plusz a kezelési költség). A bank itt nemcsak a kölcsönért kéri el a pénzt, hanem belekalkulálja a hitelbe az esetleges inflálódást. Ez különösen akkor fontos, ha több évre nagyobb összeget ad kölcsön.

Kamatos kamat

Egyes hitelek esetében a tőkét a futamidő végén egyben kell csak fizetni a banknak, és ha közben olyan konstrukciót választottunk, hogy még a kamatokat sem fizetjük, akkor jön a kamatos kamat. Ez a következőt jelenti: felvettünk 1000 eurót 5 %-os kamattal. Egy év múlva már 1050 eurót kellene fizetnünk, azonban ha még egy évvel később törlesztenénk a teljes tőkét, akkor már az 1050 eurót fizetjük az 5 %-ot, vagyis 1102,5 forinttal jövünk a banknak. És így tovább, minél később törleszünk, annál többe fog kerülni a kölcsön. És ha 10 000 000 €-ot vettünk fel, ott az 5 % már félmillió euró , a következő ugrásnál meg már több mint egy milliót fizettünk a hitelünkért.

Hitelképesség

A kamatok vagy a futamidő fogalmával érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy a saját életvitelünknek megfelelő hitelt tudjunk felvenni. De honnan tudhatjuk, hogy hitelképesek vagyunk-e? A bankok alaposan megvizsgálják azt, aki hitelt szeretne felvenni náluk. Felmérik a jövedelmünket, a hitelfedezetet, és ez a vizsgálat minden egyes banknál egyénileg történik, tehát ha az egyik banknál nem kaptunk hitelt, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a másiknál se kapunk.

Infláció

Az inflációt pénzromlásnak is hívják. Az a folyamat, amikor az árak (árszínvonal) emelkednek, a pénz vásárlóereje pedig romlik. A kiszámítható, egyenletes, lassú inflációnak még akkor sincs negatív hatása a gazdaságra, ha nagyobb a rátája. A vágtató infláció már nagyobb mint néhány százalék, ám a gazdaságra még nincs különösebb hatása. A hiperinfláció (akár többszáz százalékos emelkedés) viszont már súlyos gazdasági problémát jelenthet, komoly kormányzati intézkedésekkel lehet csak neki gátat szabni.

Valuta vagy deviza?

Ez a két fogalom gyakran keveredik a közbeszédben. A külföldi fizetőeszközöknek két neve van. Akkor nevezzük valutának, amikor kézzel fogható (bankjegy, pénzérme) formában használjuk, devizának akkor, amikor a bankszámlánkon van, vagy amikor bankkártyával fizetünk.