Gyermeknevelés Könyvajánló

Nem nyúlhatsz a bugyimba! – mesekönyv a szexuális zaklatásról gyerekeknek

Nem nyúlhatsz a bugyimba!

Európában becslések szerint minden ötödik gyereket érint valamilyen módon a szexuális abúzus – akár áldozatként, akár szemtanúként. Magyarországon 25 feltáratlan esetre egyetlen feltárt jut. A feltárt nem azt jelenti, hogy az elkövetőt megbüntetik, ez ugyanis a legritkábban fordul elő. Csupán annyit, hogy valahogy kiderül: a gyereket zaklatta valaki.

A szexuális zaklatás továbbra is tabu tájainkon. Ezen szeretnének változtatni a Lili és a bátorság című könyv írói.

A Lili és a bátorság című mese segíti a gyerekeket és szüleiket, hogy beszélgetni tudjanka a szexuális abúzus alapvető kérdéseiről.

A történet: Lili egy cirkuszban él édesanyjával, aki a Cirkusz Királynője. Lili arra vágyik, hogy egyszer édesanyja nyomdokaiba léphessen, ám túl félénk, ezért a Bűvészhez fordul segítségért, s arra kéri: varázsoljon neki bátorságot. Ám amit a Bűvésztől kap, az nem bátorság, hanem egy rettenetes tapasztalat.

Lilinek tehát legfontosabb feladata az lesz, hogy fel merjen lépni a Bűvész ellen (aki a való életben lehet családtag, rokon, ismerős, gondozó, kortárs, vagy ismeretlen online zaklató, de még akár egyházi ember vagy pedagógus is), s el merje mondani, mi történt vele.

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk: ez sikerül is neki, hiszen pont ez lenne a lényeg – hogy a gyerekek merjenek róla beszélni, ne féljenek, ne legyen bűntudatuk, ne érezzenek szégyent, és ne gondolják azt, hogy ők tehetnek az egészről, netán, hogy megérdemelték, amit tettek velük. Ezek ugyanis a leggyakoribb pszichés reakciók ilyen helyzetekben.

A dolog másik oldala, hogy az igazságszolgáltatás rettenetesen rosszul kezeli a zaklatásos bűncselekményeket. A gyerekeket idegen környezetben hetekig hallgatják ki, amitől azok újabb és újabb traumákat szenvednek el, s az iszonyú félelem mellett (mivel megszegték a zaklatónak tett ígéretet és beszéltek kettejük „titkáról”) még azzal is meg kell küzdeniük, hogy szavaikat kétségbe vonják. Sokszor sajnos a zaklatáskor nem jelenlévő szülők, hozzátartozók sem hisznek a gyereknek, s hiába a megváltozott viselkedés, az egyértelmű mentális és fizikai jelek, az árulkodó rajzok, ezek egyelőre mind-mind kevesek ahhoz, hogy a gyermekvédelem és a rendőrség eleve abból induljon ki, hogy a gyerek igazat mond.

Továbbra is elképesztő titkok és hazugságok övezik a gyerekek szexuális zaklatását. A legtöbben hárítják a dolgot: „A mi családunkban ilyen sosem történne meg” – mondják. Ha azonban mélyebbre ásunk egy-egy családtörténetben, mindig előkerül egy-két ilyen eset – éppen ezért hozták létre például a Beszélj róla! mozgalmat Anoni Mara és sorstársai, hogy ne teljenek el teljes életek, de legalábbis évtizedek anélkül, hogy a szexuális zaklatás áldozatai meg mernének szólalni és esélyt adnának maguknak, hogy feloldhassák a traumát.

De hogyan segíthet ezen az elkeserítő helyzeten egy mesekönyv? Úgy, ahogy egy bármilyen (olvasott) mese és a benne történő rossz dolgok lehetőséget teremtenek a gyereknek arra, hogy átélje, majd – mivel az olvasás révén megfelelő távolságot tud tartani – fel is dolgozza, a maga szintjén integrálja a levonandó következtetéseket, s egyfajta elméleti tudásként később, ha a mesebeli történésekhez hasonló érzelmi helyzetbe kerül, alkalmazni tudja a tanultakat. Jelen esetben például tudjon és merjen nemet mondani, ha szexuálisan zaklatni akarják, ha pedig ez nem tántorítja el a zaklatót szándékától, a történtekről merjen szólni más felnőtteknek, és tudjon segítséget kérni.

Paulik Móni és Vincze Zsuzsi szociológusok, a könyv írói abszolút hiánypótló kötetet alkottak. Sokáig kampányoltak, hogy összegyűljön a pénz a kötet kiadásához. A gyűjtés sikeres volt, s júniusban nyomdába került a kézirat.

A Lili és a bátorság lényege tehát a FELKÉSZÍTÉS az olyan helyzetekre, amikor egy gyermeket szexuálisan bántalmazni, zaklatni akarnak.

Lakmusz Könyvek, 2017

Bővebben: www.liliesabatorsag.com