Hazai hírek

El kell tüntetniük az iskolai büféknek az egészségtelen italokat és ételeket

iskolai büfé, hambuger, kirántott ételek, cukrozott italok
(Fotó: Pixabay)

Édesített üdítő, hamburger, olajban sült ételek, koffeintartalmú kávé – mindezeket és más, egészségtelen árucikkeket is tilos árulni március 15-e óta az iskolai büfékben. Az oktatási minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal közös rendelete szerint egészségesebb termékeket kell kínálni a diákságnak.

Az indoklás szerint ezzel, valamint az iskolakonyha menüjével természetes módon vezetik rá a gyerekeket az egészségesebb táplálkozásra, hiszen idejük nagy részét az iskolában töltik.
Az iskolabüfének ezentúl több gyümölcsöt és zöldséget kell kínálnia, továbbá tartósítószerek nélküli természetes gyümölcsleveket, emellett csakis olyan húskészítmények kerülhetnek a kínálatba, amelyeknek legalább 80 százalékos a hústartalmuk. Tilos például a majonéz, az olajban sütött, kirántott étel, a pástétom, a hamburger. Az italok nem tartalmazhatnak 100 milliliterként több mint 5 gramm hozzáadott édesítőt. Tilos a koffein-, a taurin- és a kinintartalmú italok árusítása (kóla, energiaitalok, tonik). Az édességek és a chipsek a kínálat felét tehetik ki.

A közegészségügy adatai szerint 12 ezer a kórosan túlsúlyos diák.
Az iskolabüféket a regionális közegészségügyi hivatalok munkatársai fogják ellenőrizni.