Hazai hírek

Egyetlen magyar tanár az Ország tanítója díj jelöltjei között

A szervezők csalódottak, hogy a magyar pedagógusok kimaradnak ebből az elismerésből, ugyanis a szlovákiai magyar közegből alig érkezik jelölés.

A Komenský Intézet közzétette honlapján az Ország tanítója (Global Teacher Prize, Slovensko 2020) idei jelöltjeinek listáját. Idén rekordszámú nevezés érkezett, összesen 1101, végül 164 tanár fogadta el a jelölést, az intézet bírálóbizottsága pedig egyelőre 30-at választott ki a döntőre a Global Teacher Prize nemzetközi kritériumai alapján. A versenybe bárki nevezhet alap- és középiskolai pedagógusokat, idén a jelölések 50 százaléka érkezett diákoktól, 19 százalékuk pedig szülőktől.

Tomolya Róbert
Tomolya Róbert

Az egyetlen jelölt, aki magyar iskolában tanít, Tomolya Róbert, a füleki gimnázium matematika-informatika szakos tanára. „Mindig is tanár akartam lenni, már az alapiskola kilencedik osztályában biztos voltam benne, hogy az leszek. Azt csinálhatom, amit szeretek, és ez csodálatos” – mondja Tomolya Róbert az intézet honlapjára felkerült rövid bemutatkozásban.

A déli régiókból minimális jelölés érkezik

„Ez a harmadik évad, a jelölések száma pedig megháromszorozódott, ami nagy öröm. Ami viszont felettébb elszomorító, az főleg Nyitra és Besztercebánya megye passzivitása, mégpedig azért, mert a déli régiókból minimális jelölés érkezik, a magyar iskolák kitűnő tanárai sajnos kimaradnak ebből a versenyből” – közölte Viera Kalmárová, a zsűri elnöke.

A zsűri olyan pedagógusokat választ ki a jelölések alapján, akik nemzetközi projektekben vesznek részt, megújítják az oktatást, új módszereket találnak ki és alkalmaznak, és a diákoktól érkező rengetek jelölés alapján a tanítványaik is szeretik őket. Ősszel tíz főre szűkítik a listát, a díjátadó gála októberben lesz.
A győztes pedagógus pénzjutalmat kap és részt vesz a Global Teacher Prize 2021 világdöntőjében.

Tomolya Róbert egyebek mellett a járvány idején útmutatót készített a távoktatáshoz, alkalmazásokat és weboldalakat gyűjtött össze és tett közzé nemcsak a saját szakterületéről, hanem a többi tantárgyból is.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/06/alkalmazasok-weboldalak-tavoktatashoz.pdf”]